top of page

2024

P1055896.jpeg
IMG_6655.jpeg

SORINA VAZELINA

Sorina Vazelina (n. 1986), e jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate. Absolventă a Facultății de Arte și Design, din cadrul Universității de Vest, Timișoara și a masteratului în Arte Grafice la Universitatea de Arte din București, Sorina explorează ilustrația și banda desenată, dezvoltând lucrări care adesea combină subiecte sociale și antropologice. S-a format ca artist experimentând în redacțiile Scena9, DoR, Vice, dar și prin colaborări pe diverse materiale culturale pentru publicații, festivaluri și edituri. A adunat de-a lungul anilor experiență în producția cărții de artist, primind premii la concursurile organizate de Cele Mai Frumoase Cărți din România pentru cel mai bun ilustrator pentru volumul Old Farts, respectiv premiul I la secția carte de artist pentru The Box.

 

Între 2012 și 2021, a înființat alături de Grigore Liteanu atelierul de serigrafie primitivprint, prin care au contribuit la scena alternativă locală de tipar. Din anul 2022, lucrează ca graficiană la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 2023, Sorina împreună cu bunica sa colaborează la un proiect transgenerațional Exercises for grandparents and grandkids, expus în cadrul Bienalei de artă contemporană Art Encounters 2023.

 

În cadrul rezidenței, Sorina Vazelina a lucrat la asamblarea a 40 de pagini de bandă desenată. Acestea reprezintă introducerea din volumul dedicat subiectului morții în diverse culturi și perioade, un volum de comics și narațiuni vizuale, imprimate în formate diferite și tehnici mixte. Paginile structurează mai multe teme și reflecții acumulate peste ani care au condus-o pe Sorina să le conecteze într-o serie de benzi desenate: frica de moarte și cum ne afectează percepția sfârșitului viața de zi cu zi, felul în care se transformă satul românesc, arhiva de 6-7 cimitire documentate în ultimii ani, ritualuri, meșteșuguri, tradiții, locuri. Materialul realizat pe perioada rezidenței a ajuns să fie punctul de pornire pentru zine-ul #4 din seria While We Wait. Această publicația face parte dintr-o serie de trei, fiecare în formate diferite, adaptate mesajului și ales de Sorina.

 

Pe parcursul rezidenței, Sorina a realizat și o serie de post-its cu drumurile parcurse în împrejurimile Șonei, cu câinele ori singură. Imaginile, realizate cu pensula japoneză, au fost făcute ca un exercițiu: de ancorare în prezent, de acomodare la tehnica de desen, de observație și admirație a naturii.

SUPER:SERIOS

Super:Serios este un colectiv de artiști și arhitecți care se implică în spațiul public prin strategii ludice. Fondat în 2017, colectivul a dezvoltat tactici și metodologii care implică jocuri referitoare la mediul în care trăim, fie el urban, social sau politic. În rezidența au participat doi membri ai colectivului Super:Serios, Maria Mandea și George Marian.

 

Maria Mandea (n.1991), artistă și cercetătoare, lucrează cu mediul jocului.

După ce a studiat Design de produs la UAUIM (2017), a elaborat o teză de doctorat despre designul pentru joc la UNArte. În prezent, predă la masterul Art of Game Design la UNATC București. În timpul studiilor, a creat în 2012 Micul Haos, un proiect de design de jucării bazat pe un concept original aflat la granița dintre jucării și obiecte de artă participativă. Este vicepreședinte al asociației Laborator Artistic și co-fondatoare a spațiului Știrbei47. În 2023 a inițiat Institutul Jocului.

 

Maria lucrează cu mediul instalațiilor interactive la scară largă (Divided, 2020, Aproape Departe, 2020, System in the Room, 2020, Rousseau Game, 2022). Lucrările ei au fost expuse la nivel național și internațional atât în cadre formale, cât și neconvenționale: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Centrul Ars Electronica, în spațiul public din orașe precum București, Timișoara și Matera, Italia și pot fi găsite în colecțiile publice ale muzeelor (MNAC, Centrul Ars Electronica).

 

George Marian Preduț (n. 1991, București) este un artist care lucrează cu mediul textil și fotografie analogică. Cu un interes în zona de fotografie în mediu urban și transferul ei în mediu textil, George a studiat Arte și Design Textil (UNArte București) și Psihologie (SNSPA București). Ca student Erasmus la Facultatea de Arte din Grenoble, a dezvoltat un proiect axat pe spațiul public - privat, denumit Balcoane, proiect expus și la Unagaleria. La Art Quarter în Budapesta a documentat munca artiștilor rezidenți, fotografiile fiind expuse în 2018 în expoziția Progress. Din 2011 păstrează un jurnal de fotografie analogica pe ilikegoodstories.com. Fotografiile sale surprind peisajul, arhitectura si arta in spatiul public dintr-o perspectivă observațională, poetică și subversivă, a ochiului care vede.

 

Maria și George au dezvoltat un proiect colaborativ de cercetare artistică în cadrul rezidenței Șona AIR. Intitulat Persona și locul - căutări printre personaje și spații, acesta care explorează relația dintre figură și loc, dintre corp și teritoriu, dintre personaj și spațiu, prin observații în mediul de lucru, documentare fotografică și mici intervenții temporare in-situ.

Cercetarea îmbină două proiecte în care lucrează artiștii: proiectul de design de jucării Micul Haos (2013-prezent), un concept original aflat la granița dintre jucării și obiecte de artă participativă, și ilikegoodstories (2011-prezent), un proiect de documentare fotografică narativă în mediul analog. 

Prin explorarea liberă și prin metode ludic-participative, artiștii au investigat modul în care identitatea personajului se crează în relație cu locuirea spațiului, contextul spațial influențează percepția și reprezentarea figurii și modul în care personajele și spațiile se definesc reciproc în cadrul unei narațiuni vizuale. Căutările au fost făcute în relație cu caracterul specific al satului și al locuitorilor din Șona, intervenția prin integrarea în spațiu a unor personaje construite și fotografierea acestora au construit o arhivă de imagini și concluzii în jurul cercetării.

logos sona air.png

Șona nr 234, comuna Mândra

județul Brașov, România

fundatia.stefan.caltia@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page